Narration Exercises for JSC and SSC

1. Father said to Rina, “Do you know why I have sent you to school?” The daughter said, “Yes, I know. I have been sent to school to learn to read and write. ” “Right,” father said.

Ans: Father asked Rina if she (R) knew why he(F) had sent her to school. The daughter replied in the affirmative and said that she knew it. She also added that she had been sent to school to learn to read and write. Father told Rina it was right.

2. “Why don’t you attend the classes?” the teacher said to the boy. “You cannot expect good results unless you attend classes as I tell you.” “I am sorry, sir. I have offended you,” said the boy. “Thank you,” said the teacher.

Ans : The teacher asked the boy why he didn’t attend the classes. He (T) also said that he (B) could not expect good results unless he (B) attended classes as he (T) told him (B). The boy respectfully said that he (B) was sorry and added that he (B) had offended him (T). The teacher thanked the boy.
3. The man said to the boy, “Are you going to sit for JSC Examination this year?”  “Yes,” said the boy. The man said, “How is your preparation?” “I have a good preparation,” replied the boy.

Ans:  The man asked the boy if he (Boy) was going to sit for JSC Examination that year. The boy replied in the affirmative. The man asked the boy again how his (boy) preparation was. The boy replied that he (boy) had a good preparation.

Advertisements

about:blank

REPORT THIS AD

4. Once I said to a little girl, “What is your mother’s name?” “I know my mother’s name, but I will not tell you that,” said the girl. I said, “What a clever girl you are!”

Ans: Once I asked a little girl what her mother’s name was. The girl replied that she knew her mother’s name but she would not tell me that. I exclaimed with surprise that she was a very clever girl.
5. The teacher said to the student,   “Have you prepared your lesson today?”  “No, sir,” replied the student. The teacher said, “Why do you not prepare your lesson?” “I was suffering from headache yesterday. I shall do my work tomorrow,” replied the student. 

Ans:  The teacher asked the student if he (s) had prepared his lesson that day. The student respectfully replied in the negative. The teacher asked the student again why he (s) did not prepare his (s) lesson. The student replied that he (s) had been suffering from headache the previous day. He (s) also replied that he (s) would do his (s) work the next day.

6. “Good morning, can I help you?” said the Manager. “Yes, I was told to come over here to get a parking sticker. Is this the right place?” said the lady. “Yes, it is. What’s the registration number of your car?” said the manager.

Answer: The manager wished the lady good morning and asked her (L) if he (M) could help her (L).The lady replied in the affirmative and said that she (L) had been told to go over there to get a parking sticker. She (L) asked him (M) if that was the right place. The manager replied in the affirmative and told her (L) that it was. He (M) asked her (L) what the registration number of her (L) care was.

7. My mother said, “Won’t you go to school today?”I said, “Mother, I feel fervish today. I don’t want to go to school.” “Ok, take rest now. You should be more careful about your health,” said mother.

Answer: My mother asked me if I wouldn’t go to school that day. I replied her that I felt feverish that day and added that I didn’t want to go to school. She accepted my excuse and advised me to take rest then and also advised me to be more careful about my health.

8. “Why did you not go to school yesterday, Rimu? asked the mother. “I was ill, mum.” “How are you today?” “Well,” answered the girl. “Don’t worry for me.”

Answer: The mother asked Rimu why she(R) had not gone to school the previous day. Addressing her mother as mum the girl replied that she had been ill. The mother again asked how she(R) was that day. The girl answered that she was well. She also told her mother not to worry for her(R).

9. The teacher said to the boy, “Do you know that honesty is the policy?” The boy said, “Yes sir, I think so.” “Then learn to be hones from you boyhood,” said the teacher. “Thank you, Sir,” said the boy. “May Allah grant you a long life,” said the teacher to the boy.

Answer: The teacher asked the boy if he thought that honesty is the best policy. The boy respectfully replied in the affirmative and said that he thought so. The teacher advised him to learn to be honest from his (B) boyhood. The boy respectfully thanked him (T).The teacher prayed that Allah might grant him (b) a long life.

10. “How lovely the doll is! I’ll buy it,” said Mona. “No, it is not durable. Tomorrow we’ll visit another village fair.” “Then you can buy me a good doll,” said Mona. “Yes,” replied mother.

Answer: Mona exclaimed with joy that the doll was very lovely and told her (Mona) mother that she (Mona) would buy it. Mother replied in the negative and said that it was not durable and added that they would visit another village fair the next day. She (Mother) also told her that she (Mona) could buy another doll then. She (Mother) suggested that they should go then. Mona insisted that she (mother) had to buy her a good doll. Mother replied in the affirmative.

11. “Dear friend, which book do you want?” “A Practical English Grammar of A J Thomson. I lost my copy yesterday,” said Oishe. “I can lend you. But return it in a week,” I said.

Answer: Addresssing her as dear friend, I asked Oishe which book she (O) wanted. Oishe replied that she wanted ‘A Practical English Grammar of A.J.Thomson and added that she had lost her copy the previous day. I told her that I could lend her and also told her to return it in a week.

12. “What are you doing now, Rashed?” I said, “I am watching an interesting program on television.” “Aren’t you wasting your time?” “No, I don’t think so,” he said. “Remember, too much watching of TV makes people lazy.”

Ans: Rashed asked me what I was doing then. I replied that I was watching an interesting programme on television. He (R) asked me if I was not wasting my time. I replied in the negative and said that I didn’t think so. He told me to remember that too much watching television makes /made people lazy.

13. “My sons, listen to me. A great treasure lies hidden in the land. I am going to leave it to you,” “How will we find it?” said the sons. “You must dig the land for it,” said the old man.

Answer: The old man told his sons to listen to him that a great treasure lay hidden in the land. He added that he was going to leave it to them (sons).The sons asked how they would find it. The old man replied that they had to dig the land for it.

14. The police officer said to Mita, “How can I help you?” Mita replied, “While I was coming home alone by a taxi last night, two snatchers rode into my taxi.” “Did they snatch anything from you?” “Yes Sir, they took away my cell phone and some money,” said Mita. “Let me record a complaint,” said the police officer.

Answer: The police officer asked Mita how he could help her. Mita replied that while she had been going home alone by a taxi the previous night, two snatchers had ridden into her taxi. The police officer again asked her if they had snatched anything from her. Mita respectfully replied in the affirmative and said that they had taken away her cell phone and some money. The police officer said that he might be allowed to record a complaint.

15. “What is your programme after the examination?” asked Hira. Mira said, “I’ve not decided. Can you suggest any?” “Let us on a picnic,” said Hira. “What an excellent idea it is!” said Mira.

Answer: Hira asked Mira what her programme was after the examination. Mira said that she had not decided. She asked her if she/he could suggest any. Hira suggested that they should go on a picnic. Mira exclaimed with joy that it was a very excellent idea.

16. The stranger said to the boy, “Can you tell me the way to the nearest hotel?” “Yes, sir. I can. Do you want a residential one in which you can spend the night?” said the boy. “I do not want to stay there but I only want a meal,” replied the man.

Answer: The stranger asked the boy if he could tell him the way to the nearest hotel. He respectfully replied in the affirmative and said that he could. The boy asked him if he wanted a residential one in which he could spend the night. The man replied that he did not want to stay there but he only wanted a meal.

17. Rosomond said to her mother, “What is it, Mum? I didn’t want this black thing and the terrible smell.” Mother said, “I don’t know my dear.” Rosamond again said to her mother, “But what shall I do with it?” Mother said, “I can’t tell.” “Okay, Mum, I must pour  It out and fill the jar with fresh water.”

Answer: Rosamond asked her mother what it was and said that she did not want the black thing and terrible smell. Her mother affectionately told her that she did not know. Rosamond again asked her mother what she would do with it. Mother replied that she could not tell. Rosamond agreed with her mother and said that she must pour it out and filled the jar with fresh water.

18. “Hello rickshaw puller, will you go?” said I. “Where?” said the rickshaw puller. “I want to go the railway station.” “I may go, if you pay me 200 taka,” said the rickshaw puller.

Answer: Drawing the attention of the rickshaw puller I asked him if he should go. He asked me where I would go. I also told him that I wanted to go to the railway station. Then he told me that he might go if I paid him Tk.200.

19. “May I come in, sir?” said the guardian. “Yes, come in, please,” said the Headmaster. The guardian said, “We, all the guardians along with you must do something for the betterment of our children. They are losing their morality.” The Headmaster said, “Let’s plan something for their betterment.”

Answer: The guardian respectfullly asked the Headmaster if he might go in. The Headmaster replied in the affirmative and requested him to go in. Then the guardian said that they, all the guardians along with he had to do something for the betterment of their children. He added that they were losing their morality. So, the Headmaster suggested that they should plan something for their betterment.

20. Mrs Nasima said to her student, “I heard the news of your illness yesterday. How are you now?” “I feel a bit well today, madam,” replied the student, “Don’t worry. You will come round soon,” said Mrs Nasima.

Answer: Mrs Nasima told her student that she had heard the news of her illness the previous day and asked the student how she was. Addressing her as madam the student replied that she felt a bit well that day. Mrs Nasima told the student not to worry and also that she would come round soon.

21. Why are you so happy? Dipa said to Ruplal. “My brother sent a mobile phone for me yesterday,” replied Ruplal. “But what’s the use of it to you? I think it is a mere message of money?” said Dipa. “No, I can communicate with others in the shortest possible time,” said Ruplal.

Answer: Dipa asked Rupali why she(R) was looking so happy. Rupali replied that her mother had sent a mobile phone for her (D) the previous day. But Dipa asked her what the use of it was to her. She (D) thought it was a mere wastage of money. Ruplal replied in the negative and said that she could communicate with others in the shortest possible.

22. “Good morning, students “said the teacher. “How are you?” “We are fine, Sir. What about you?” “I am fine too. Please sit down.” “Have you prepared your lesson?” the teacher asked. “Sorry, sir, we have not prepared our lesson,” they replied.

Answer: The teacher wished the students good morning. He asked them how they were. They respectfully replied that that they were fine. They asked him how he was. He replied that he was fine too. Then the teacher requested them to sit down. He also asked them if they had prepared their lesson.They respectfully replied that they were sorry. They added that they had not prepared their lesson.

23. “Konica, have you done your English lesson today?” asked the teacher. “Yes, Sir” she replied. “But I have not understood one grammatical point.” The teacher assured her saying, “Come to my room, I will help you understand the point.” “Thank you, Sir.” she smilingly said.

Answer: The teacher asked Konica if she had done her English lesson that day. She respectfully replied in the affirmative. She also said that she had not understood grammartical point. The teacher assured her to come to his room. He assured her saying that he (t) would help her understand the point. With respect she smilingly thanked him.

24. Once a rich banker said to a poor cobbler, “How much do you earn a year?” The cobbler replied laughing, “I never count in this way. I earn barely enough to pass a day. And I’m happy.” “Are you really happy?” said the banker.

Answer: Once a rich banker asked a poor cobbler how much he earned a year. The cobbler replied laughing that he never counted in that way. He also added that he never counted in that way. He also added that he earned barely enough to pass a day. And again he added that he was happy. The banker asked if he was really happy.

25. The teacher said to the student, “Have you prepared your lesson toady?” “No, Sir,” replied the student. The teacher said, “Why?” “I was suffering from headache yesterday. I shall do my work tomorrow,” said the student.

Advertisements

about:blank

REPORT THIS AD

Answer: The teacher asked the student if he had prepared his lesson that day. The student replied in the negative. The teacher asked him the cause/why. The student replied that he(s) had been suffering from headache the previous day. He also added that he(s) would go his work the following day.

26. The teacher said to the girl, “Do you know that honesty is the best policy?” The girl said, “Yes, Sir, I think so.” Then learn to be honest from your childhood,” said the teacher. Thank you,” said the girl. “May Allah help you,” said the teacher.

Answer: The teacher asked the girl if he thought that honesty is the best policy. The girl respectfully replied in the affirmative that she thought so. Then the teacher advised her to learn to be honest from her childhood. The girl respectfully thanked him. The teacher wished  that Allah might bless her.

27. “Have you ever been to Cox’s Bazar?” asked Shabab. “No, I have never,” replied Labib. “But I desire for visiting this place.” “I had an opportunity to visit the sea-beach last year,” said Shabab. “Let us go there this week,” said Labib.

Answer: Shabab asked Labib if he had ever been to Cox’s Bazar. Labib replied in the negative and said that he had never been there and added that he desired for visiting that place. Shabab told him that he (s) had had an opportunity to visit the sea beach the previous year. Labib proposed to him that they should go there that week.

28. The girl said to the teacher, “Sir, I shall be grateful if you kindly lend me the book you praised highly in the classroom yesterday.” The teacher said, “I have become really happy to know that you are eager to read this book. You are welcome to any of my books that you like.” “Thank you, Sir,” said the girl. “You are welcome,” said the teacher.

Answer: The teacher told the teacher politely that she would be grateful if he kindly lent her the book he had praised highly in the classroom the previous day. The teacher told that he had become really happy to know that she (g) was eager to read the book. The teacher added that she was welcome to any of his books that she liked. The girl thanked him respectfully. The teacher further said that she was welcome.

29. The new teacher entered the classroom and said, “Can you tell me what I should do now?” “No Sir.”, one of the students said. The teacher smiled and said, “Try to guess.” “You should introduce yourself to us.” another student said. “Thank you.” said the teacher. “You’re really brilliant.”

Answer: The new teacher entered the classroom and asked the students if they could tell him what he should do then. One of the students replied respectfully in the negative. The teacher smiled and told them to try to guess. Another student said that he should introduce himself to them. The teacher thanked him and said that he was really brilliant.

30.“Ratan, have you done your English lesson today?” asked the teacher. “Yes, Sir, I did it. But I haven’t understood some grammatical points.” replied Ratan. “Where is the problem?” said the teacher. “Let us try again.”

about:blank

Answer: The teacher asked Ratan if he had done his English lesson that day. Ratan replied respectfully in the affirmative and said that he had done it but he had not understood some grammatical points. The teacher again asked him where the problem was. He suggested that they should try again.

31. Hazrat Omar (R) said to the woman, ‘Where do you live?’ The woman said, ‘I live in a poor hut, south end to this town. I am hungry but there is no food in my house. Will you give me something to eat?’ Hazrat Omar (R) said, ‘Go home. I am coming with food and money.’

Answer: Hazrat Omar (R) asked the woman where she lived. The woman replied that she lived in a poor hut south end to that town. She added that she was hungry but there was no food in her house. Then she asked Hazrat Omar (R) if he would give her something to eat. In response, Hazrat Omar (R) told her to go home and also said that he was going with food and money.

32. Omar(R) said to the woman, “Where do you live?” The woman said, “I live in a poor hut south end to this town. I am hungry but there is no food in my house. Will you give me something to eat?” Hazrat Omar(R) said, “Go home. I am coming with food and money.”

Answer: Omar (R) asked the woman where she lived. The woman replied that she lived in a poor hut south end to this town. She added that she was hungry but there was no food in her house. She also asked him if he would give her something to eat. Hazrat Omar (R) told her to go home and added that he was coming with food and money.   

33. “Ratan, have you done your English lesson today?” asked the teacher. “Yes, Sir, I did it. But I haven’t understood some grammatical points.” replied Ratan. “Where is the problem?” said the teacher. “Let us try again.”

Answer: The teacher asked Ratan if he had done his English lesson that day. Ratan replied that he had done it but he had not understood some grammatical points. The teacher again asked him where the problem was. He suggested that they should try again.

34. The teacher said to the boy, “Why do you make a noise in the class? You are not attentive to your lessons.” “Sorry Sir” said the boy. “I was asking for a pen to my friend.” “Be attentive and listen to what I say.”

Answer: The teacher asked the boy why he (B) made a noise in the class. He added that he (B) was not attentive to his (B) lessons. The boy apologized to the teacher respectfully. He added that he (B) had been asking for a pen to his (B) friend. Then the teacher advised him (B) to be attentive and to listen to what he (T) said.

35. The fruit seller said, “Which fruits do you want to buy? I have apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kashmir.” The customer said, “What fruits of our country do you have?” The seller said, “I have coconut, guava, and Jackfruit.” The customer said, “Give one kg of Guava as it will be substitute of Australian Apples.”

Answer: The fruit seller asked the customer which fruit he (c) wanted to buy. He added that he (s) had the apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kashmir. The customer asked him what fruits of their country he had. The fruit seller replied that he had coconut, guava and jackfruit. Then the customer told him (s) to give one kg of guava as it would be the substitute of Australian apples.

36. “Why are putting up the food in your pocket, Sir? Why don’t you eat?” asked the noble man. “I am doing the right thing. My dress deserves these rich dishes,” replied Sheikh Saddi. “I don’t understand what do you mean to say,” said the noble man. “And I’m sorry.”

Answer: The noble man respectfully asked Sheikh Saddi why he was putting up the food in his pocket./Addressing Sheikh Saddi as sir the noble man asked why he(S) was putting the foods in his(S) pocket. He again asked why he did not eat. Sheikh Saddi replied that he was doing the right thing .He added that his(S) dress deserved those rich dishes. The noble man said that he was sorry. He added that he (N) did not understand what he(S) meant to say.

37. “Why you are putting up the food in your pocket, Sir?” asked the noble man. “I am doing the right thing.My dress deserves the rich dishes,” replied Sheikh Saadi. “Please tell me clearly what you mean to say?” said the noble man.

Answer: The noble man asked Sheikh saadi respectfully why he (S) was putting up the food in his (S) pocket. Sheikh saadi replied that he was doing the right thing and he added that his dress deserved the rich dishes. The noble man requested Sheikh saadi to tell him clearly what he (S) meant to say.

38. “I have got G.P.A. 5 in the S.S.C. Examination,” said Kamal. “Congratulations.” “What do you intend to do now?” asked Hasan.“I want to study in a reputed college. I will try to get myself admitted into Dhaka College, Said Kamal.

Answer: Kamal said that he had got GPA- 5 in the SSC examination. Hasan congratulated Kamal. He asked him (K) what he (K) intend to do then. Kamal replied that he (K) wanted to study in a reputed college and he (K) added that he would try to get himself admitted into Dhaka college.

39.The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for two days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I am unable to work.”said the old man.

Answer: The old man asked the maid if she could give him some food. He added that he had been starving for two days. The maid asked him why he begged. She again asked him if could not work. Replying negatively the old man said that he was unable to work.

40. “Have you ever been to Cox’s Bazer?” asked Hasan. “No, I have never gone there, “replied Kamal. “But I long for visiting the place.” “I had an opportunity to visit the sea beach last year,” said Hasan. “How charming the scenery is!”

about:blank

 Answer: Hasan asked Kamal if he had ever been to cox’s Bazer. Kamal replied that he had never gone there but he longed for visiting the place. Hasan added that he had an opportunity to visit the sea beach the previous year. He exclaimed with joy that the scenery was very charming.

41. “I came to Bogra this afternoon. I sent you a massage before starting from home,” Roka said. “Did you receive it in time?” she asked.  “No, I did not receive,” I replied.  

Answer: Roka told me that she had gone to Bogra that afternoon. She added that she had sent me a message before starting from home. She asked me if I had received it in time. I replied in the negative that I had not received it.

42. The man said to the manager “May I come in, Sir?” “Yes,” come in.“What do you want?”said the manager “I want to open a bank  account in your bank ,”said the man .”Can you tell me the process of opening a savings account?”

Answer: The man respectfully asked the manager if he might go in. The manager replied in the affirmative and told him to go in. He also asked him what he wanted. The man replied him (MR) that he wanted to open a bank account. At last he asked him (MR) if he could tell him the process of opening a saving account.

43.The traveller said, “Can you tell me the way to the nearest inn?” Yes “said the peasant.” Do you want one in which you can spend the night?” “No,” replied the traveller.” I only want a meal.”

Answer: The traveller asked the peasant if he(P) could tell him(T) the way to the nearest inn. The peasant replied in the affirmative and asked him if he (T) wanted one in which he (T) could spend the night. The traveller replied in the negative that he only wanted a meal.

44. I said to the passer- by,“What are you seeing now?” “I am seeing the people running here and there” he said. “How happy they are! May God help them. Let me enjoy this.”I said.

Answer: I asked the passer-by what he was seeing then. He said that he was seeing the people running here and there. I exclaimed with joy that they were very happy. Further I wished that God might help them. Then I told that I might be allowed to enjoy that.

45. “Why did you not go to school yesterday?” said the mother to the girl. “I was ill, mum,” the girl replied. “How are you today?” the mother asked again.” “Well,” said the girl, “Don’t worry for me.”

Answer: The mother asked the girl why she (girl) had not gone to school the previous day. The girl lovingly replied that she (girl) had been ill. / (Addressing her (M) as mum she (G) replied that she (G) had been ill.) The mother again asked her (G) how she (G) was that day. The girl replied that she was well. She (G) also said her not to worry for her.

46. “Have you ever been to Cox’s Bazar?”asked Shabab“No, I have never gone there, replied Labib. “But I desire for visiting the place” “I had an opportunity to visit the sea beach last year “said Shabab” “Let us go there this week.”

about:blank

Answer: Shabab asked Labib if he ever been to Cox’s Bazer. Labib replied in the negative that he (L) had never gone there. But he added that he desired for visiting the place. Shabab said that he had an opportunity to visit sea beach the previous year. He proposed that they should go there that week.

47. I said to old man, “What are you doing?” “I am watching the boys swimming in the pond,” he said. “How happy they are! May Allah bless them.” “Let me sit by you and enjoy the scene.” I said.

Answer: I asked the old man what he was doing. He replied that he was watching the boys swimming in the pond. He also exclaimed that they were very happy. He again prayed that Allah might bless them. I requested the old man to let me sit by him and enjoy the scene.

48. “My sons listen to me. A great treasure lies hidden in the land. I am going to leave it to you.” “How’ll we find it?” said the sons. “You must dig the land for it” said the old man.

Answer: The old man told his sons to listen to him and added that a great treasure lay hidden in the land. He further added that he was going to leave it to them. The sons asked him how they would find it. The old man replied that they had to dig the land for it.

49. Have you completed your assignment?” said Rumana. “No, I haven’t completed yet, “replied Farah. “But you must submit it timely,” said Rumana. “I worked on it for several hours yesterday,” replied Farah.

Answer: Rumana asked Farah if she (F) had completed her (F) assignment. Farah replied in the negative and said that she had not completed yet. Being dissatisfaction, Rumana told her (F) that she (F) must submit it timely. Farah replied that she had worked on it several hours the previous day.

50. The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for three days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I’m unable to work.” The old man replied.

Answer: The old man asked the maid if she could give him some food. He added that he had been starving for three days. The maid asked him why he begged. She further asked him if he couldn’t work. The old man replied in the negative that he was unable to work.

51. My sister said to me, “Why are you reading this hour? Don’t you think that it is a time of prayer? Let us go out for a walk after saying prayer.” “Yes, I agree with you,” said I.

Answer: My sister asked me why I was reading that hour. She again asked if I did not think that it was time of prayer. She proposed to me that we should go out for a walk after saying prayer. I replied in the affirmative and said that I agreed with her.

52. “What are you doing now, Jack?” I said. “I am watching an interesting programme on television.” “Aren’t you wasting your time?” I said. “No, I don’t think so,” he said.

Answer: I asked Jack what he was doing then. Jack replied that he was watching an interesting programme on television. I again asked him (J) if he was not wasting his (J) time. He again replied in the negative that he did not think so.

53.The class teacher of class X said to the students, “Do you like to go for study tour?” “Yes’ said all the students. Then he said, “Take permission of your parents.” One of the students said, “Let us go to Cox’s Bazar ”  The most experienced age-old teacher said, “May your journey be safe and sound.”

Answer: The class teacher of class X asked the students if they liked to go for study tour. All the students replied in the affirmative. Then he (T) advised to take permission of their parents. One of the students proposed that they should go to Cox’s Bazar. The most experienced age-old teacher wished that their journey might  be safe and sound.

54. The old man said, “Can you give me some food? I have been starving for three days.” The maid said, “Why do you beg? Can’t you work?” “No, I’m unable to work.” The old man replied.

Answer: The old man asked the maid if she could give him some food. He added that he had been starving for three days. The maid asked him why he begged. She further asked him if he couldn’t work. The old man replied in the negative that he was unable to work.

55. “Where do you like to go, Sir? said the ticket officer to the passenger. “I want to go to Chittagong,” said the passenger. “How many tickets do you need?” “I need five tickets.” “Here are the tickets. They will cost one thousand taka,” said the ticket officer.

Answer: The passenger respectfully asked the ticket officer where he (P) liked to go. The passenger replied that he (P) wanted to go to Chittagong. The ticket officer further asked the passenger how many tickets he (P) needed. He then replied that he (p) needed five tickets. Finally the ticket officer said that there were the tickets and they would cost one thousand taka. 

56. “Zaman said to me, “Have you finished reading the book I gave you yesterday?”  “Yes, I have finished reading the book,’ I replied. “What an interesting book it is! I wish I would borrow the book earlier.’ I said. “Will you return the book to me today? he said.

Answer: Zaman asked me if I had finished reading the book he had given me the previous day. I replied in the affirmative and added that I had finished reading the book. I exclaimed with delight that it was a very interesting book. Further I wished that I might borrow the book earlier. He asked me if I would return the book to him that day.

57. “What’s your programme after the examination?” asked Salam. Kamal said, I’ve not yet decided. Can you suggest any? “Let us go on a picnic.” Said Salam. “What an excellent idea! I shall certainly join with you.” said Kamal.

Answer: Salam asked Kamal what his programme was after the examination. Kamal replied that he had not yet decided. Then Kamal asked him (S) if he could suggest any. Salam proposed that they should go on a picnic. Kamal exclaimed with joy that it was an excellent idea. He said that he would certainly join with him.

58. A fruit seller said, “Which fruit do you want to buy? I have apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kashmir.” The customer said, “What fruits of our country do you have?” The fruit selller said, “I have coconut, guava and jackfruit.” The customer said, “Give one kg of guava as it will be the substitution of Australian apples.”

Answer: A fruit seller asked the customer which fruit he wanted to buy. Then he said that he (S) had apples from Australia, oranges from Darjeeling, grapes from Kasmir. The customer asked the fruit seller what fruits of their country he (S) had. The fruit seller replied that he (S) had coconut, guava and jackfruit. The customer requested him (S) to give one kg of guava as it would be the substitute of Australian apples.

59. “What is the time by your watch?” he said. “It is half past nine,” I said. He said, “I want to go to the college. Would you accompany me, please?” “No, I am sorry,” replied I.

Answer: Answer: He asked me what the time was by my watch. I replied that it was half past nine. Then he added that he wanted to go to the college. He also asked me if I would accompany him kindly. I replied in the negative and said that I was sorry.

60. The passer-by stopped me and said, “Sir, can you tell me the way to the nearest inn?” “Yes, I can,” I said. “Go straight about 100 yards and then turn left. You will find it.” “Thank you, Sir,” he said.

Answer: The passer by stopped me and asked respectfully if I could tell him the way to the nearest inn. I replied in the affirmative and said that I could. I instructed/told him to go straight about 100 yards and turn left. I also told him that then he would find it. The man then thanked me respectfully.

61. “We would like to go an excursion. Can we have your permission? Sir?” said the students. “Yes, you can arrange it after the examination is over. And you should choose a historical place for that” replied the Headmaster. “Thank you, Sir.”

Answer: The students said that they would like to go on an excursion. They asked the Headmaster with respectfully if they could have his permission. The Headmaster replied in the affirmative and said that they could arrange that after the examination was over. He also said that they should choose a historical place for that. The students thanked the Headmaster.

62. Rashed said to karim. “How are you?” I went to your hostel yesterday, but did not find you. Where did you go?” “I went to the station.” said Karim. “I had to receive my maternal uncle there.”

Answer: Rashed asked Karim how he was. Rashed added that he had gone to the hostel the previous day but had not found him. Rashed again asked Karim where he had gone. Karim replied that he had gone to the station because he had to receive his maternal uncle there.

63. “Great king of the genies,” called the monster. “I will never again disobey you.” Hearing those words, the fisherman became very brave and said, “Tell me why you were locked up in the vase?” The giant looked at the fisherman and said, “Speak to me politely or I shall kill you.” “Why should you kill me?” asked the fisherman.

Advertisement

about:blank

Answer: The monster called the great king of the genies and said that he would never again disobey him (G). Hearing those words, the fishermen became brave and asked the monster to tell him (f) why he (M) had been locked up in the vase. Then the giant angrily looked at him and told the fishermen to speak to him (M) more politely, otherwise he (M) would kill him (F).The fisherman asked the monster why he (M) would kill him (F).

64. Once I asked a sweet little girl, “What is your mother’s name?” She replied cleverly. “I know my mother’s name but I won’t tell you that.” I said. “What a clever girl you are!” “I don’t tell my mother’s name to anybody whom I don’t know.” She spoke with an air of confidence.

Answer: Once I asked a sweet little girl what her mother’s name was. She replied cleverly that she knew her mother’s name but she would not tell me that. I exclaimed with wonder that she was a very clever girl. With an air of confidence, she spoke that she didn’t tell her mother’s name to anybody whom she didn’t know.

65. “Did people use stamps in those days” asked Rafiq. “Yes, answered Mr Jamil, “The first stamps were used in 1840.” “Are they easy to get now?” asked Rafiq. “They are very difficult to get,” his uncle replied.

Answer: Rafiq asked Mr Jamil if people had used stamps in those days. Mr Jamil replied in the affirmative and said that the first stamp had been used in 1840.Rafiq asked if they were easy to get then. His uncle replied that they were very difficult to get.

66. “My sons, listen to me. A great treasure lies hidden in the land. I am going to leave it to you.” “How’ll we find it?” said the sons. “You must dig the land for it” said the old man. 

Answer: The old man told his sons to listen to him that a great treasure lied hidden in the land. He added that he was going to leave that to them. The sons wanted to know how they would find it. The old man replied that they must dig the land for it.

67. “Have you killed the rates?” said the Mayor. “Yes, I have said the piper. “Give me the promised money.” “How funny!” said the Mayor, we cannot give you so much money. Take only fifty.

Answer: The Mayor asked the piper if he (p) had killed the rates. The Piper replied in the affirmative and said that he had. Then he (P) told the Mayor to give him (P) the promised money. The Mayor exclaimed in wonder that it was very funny. He added that they could not give him (P) so much money and told him to take only fifty.

68. Father said to his son, “Why are you making late? Go to school now.” “No, I am not going to school today. I feel dizzy, ” said his son.

Answer: Father asked his son why he (S) was making late. He told him to go to school then. His son replied in the negative and told that he was not going to school that day. He added that he (S) felt dizzy.

69. “Nasreen, have you done your English lesson today?” asked the teacher.” Yes” Sir, I have done it. But I haven’t understood some grammatical points.” replied Nasreen. “Where is the problem?” said the teacher. “Let us try again.”

Answer: The teacher asked Nasreen if she had done her English lesson that day. Replying respectfully in the positive Nasreen said that she had done it. But she added that she had not understood some grammatical points. The teacher asked her where the problem was. He proposed that they should try again.

70. “What is the time by your watch?” he said. “It is half past nine,” I said. He said, “I want to go to the college. Would you accompany me please?” “No, I am sorry,” replied I.

Answer: He asked me what the time was by my watch. I replied that it was half past nine. He said that he wanted to go to college and asked me politely if I would accompany him. I replied in the negative and said that I was sorry.

71. Can I have a look at your paper for a moment?, said the man next to me. “I just want to see the cricket results.” “I haven’t quite finished with it,” I said. “Could you wait a moment?”

Answer: The man next to me asked me if he could have a look at my paper for a moment and said that he just wanted to see the cricket result. I replied that I hadn’t quite finished with it and asked him if he could wait a moment. He replied that he couldn’t wait long since he was getting off at the next shop.

72. “Konica, have you done your English lesson today?” asked the teacher. “Yes, sir,” she replied. “But I have not understood one grammatical point.” The teacher assured her saying, “Come to my room, I will help you understand the point.” “Thank you, sir,” she smilingly said.

Answer: The teacher asked Konica if she had done her English lesson that day. She replied in the affirmative respectfully / politely. She also told that she had not understood one grammatical point. The teacher assured her to come to his room and he added that he would help her to understand the point. Then she smilingly and respectfully thanked him.

73. “Good morning, students,” said the new English teacher. “How are you?” “We are fine, sir. What about you?” “I am fine too. Please sit down. Have you prepared your lesson?” asked the teacher. “Sorry, sir. We were a little bit busy with our practical class,” they said.

Answer: The new English teacher wished the students good morning and asked them how they were. They replied respectfully that they were fine and asked him the same. The teacher replied that he was fine too and requested them to sit down. Then he asked them if they had prepared their lesson. They (students) begged pardon and told him that they had been a little bit busy with their practical class.
74. “How shall I treat you?” Alexander asked Purus. “You must treat me in the same way as one king treat another,” replied Purus boldly.

Answer: Alexander asked Purus how he should treat him. Purus boldly replied that he (Alexander) had to treat him (Purus) in the same way as one king treated another.

75. “Have you said your prayer today?” I said to my brother. “No, I have forgotten, “he said. “ That’s bad.” I said, “We must pray to God every day.”

Answer: I asked my brother if he had said his prayer that day. He replied in the negative and said that he had forgotten. I told him that it was bad. I added that we must pray to God every day.

76. “Give me a grains of corn. I am dying of hunger, “said the Grasshopper. “What did you do in the summer? Didn’t you store up any corn?” asked the Ant. “No, I was too busy.”

Answer: The Grasshopper requested the Ant to give him a few grains of corn. He (G) also said that he was dying of hunger. Being shocked the Ant asked him what he (G) had done in the summer. He (A) asked him again if he (G) hadn’t stored up any corn. He (G) replied in the negative and said that he had been too busy.

77. “Porter, you may go,” said the mistress of the house laughing. “You have gained your freedom.” “By Allah,” he replied, I will not leave this house until I have heard the stories of my companions.”

Answer: The mistress of the house told the porter laughing that he might go and added that he had gained his freedom. Swearing by Allah, he replied that he would not leave that house until he had heard the stories of his companions.

78. “Why you are putting up the food in your pocket, Sir?” asked the noble man. “I am doing the right thing. My dress deserves the rich dishes,” replied Sheikh Saadi. “Please tell me clearly what you mean to say?” said the noble man

Answer: The noble man asked Sheikh saadi respectfully why he (S) was putting up the food in his (S) pocket. Sheikh saadi replied that he was doing the right thing and he added that his dressdeserved the rich dishes. The noble man requested Sheikh saadi to tell him clearly what he (S) meant to say.

79. “Have you ever been to Cox’s Bazar?”asked Shabab. “No, I have never gone there,” replied Labib. “But I desire for visiting the place.” “I had an opportunity to visit the sea beach last year,” said Shabab. “Let us go there this week.”

Answer: Shabab asked Labib if he ever been to Cox’s Bazer. Labib replied in the negative that he(L) had never gone there. But he added that he desired for visiting the place. Shabab said that he hadan opportunity to visit sea beach the previous year. He proposed that they should go there that week.

80. “I came to Bogra this afternoon. I sent you a massage before starting from home” Roka said” Did you receive it in time? she asked  “No, I did not receive” I replied

Answer: Roka told me that she had gone to Bogra that afternoon. She added that she had sent me a message before starting from home. She asked me if I had received it in time. I replied in the negative that I had not received it.

about:blank

81. The man said to the manager “May I come in, Sir?” “Yes, come in. “What do you want?” said the manager. “I want to open a bank account in your bank,” said the man. “Can you tell me the process of opening a savings account?”

Answer: The man respectfully the manager if he might go in. The manager replied in the affirmative and told him to go in. He also asked him what he wanted. The man replied him (MR) that he wanted to open a bank account. At last he asked him (MR) if he could tell him the process of opening a saving account.

82. The traveller said, “Can you tell me the way to the nearest inn?” Yes “said the peasant.” Do you want one in which you can spend the night?” “No,” replied the traveller.” I only want a meal.”

Answer: The traveller asked the peasant if he (P) could tell him (T) the way to the nearest inn. The peasant replied in the affirmative and asked him if he (T) wanted one in which he (T) could spend the night. The traveller replied in the negative that he only wanted a meal.

83. I said the passer- by, “What are you seeing now?” “I am seeing the people running here and there” he said. “How happy they are! May God help them. Let me enjoy this.”I said

Answer: I asked the passer-by what he was seeing then. He said that he was seeing the people running here and there. I exclaimed with joy that they were very happy. Further I wished that God might help them. Then I told that I might be allowed to enjoy that.

84. The teacher said to the Student, “Have you prepared your lesson today?’’“No, Sir,’’ replied the student. The teacher said, “Why?’’ “I was suffering from headache. I shall do my work tomorrow,’’ replied the student.

Answer: The teacher asked the student if he had prepared his lesson that day. He (S) respectfully replied that he had not. The teacher again asked why he had not prepared his lesson. The student replied that he had been suffering from headache the previous day. He (S) added that he would do his work the next day.

85. I said to old man, “What are you doing?” “I am watching the boys swimming in the pond,” he said. “How happy they are! May Allah bless them.” “Let me sit by you and enjoy the scene.” I said.

Answer: I asked the old man what he was doing. He replied that he was watching the boys swimming in the pond. He also exclaimed that they were very happy. He again prayed that Allah might bless them. I requested the old man to let me sit by him and enjoy the scene.

86. “My sons listen to me. A great treasure lies hidden in the land. I am going to leave it to you.” “How’ll we find it?” said the sons. “You must dig the land for it” said the old man

Answer: The old man told his sons to listen to him and added that a great treasure lay hidden in the land. He further added that he was going to leave it to them. The sons asked him how they wouldfind it. The old man replied that they had to dig the land for it.

about:blank

87. “Have you completed your assignment?” said Rumana. “No, I haven’t completed yet,” replied Farah. “But you must submit it timely,” said Rumana. “I worked on it for several hours yesterday,” replied Farah.

Answer: Rumana asked Farah if she (F) had completed her (F) assignment. Farah replied in the negative and said that she had not completed yet. Being dissatisfaction, Rumana told her (F) that she (F) must submit it timely. Farah replied that she had worked on it several hours the previous day.